Toppmatch i midnattssol

För första gången i historien så kommer en fotbollsmatch i en högsta liga avgöras i midnattssol. Piteå IF DFF och FC Rosengård, två av Sveriges bästa klubblag kommer spela den historiska matchen lördagen den 16 juni 2018. Matchen spelas på Lombia IP i Kiruna med avspark kl 22.00.

Det blir allsvensk toppfotboll i Kiruna i sommar, när de tre senaste årens medaljör i damallsvenskan Piteå IF DFF valt att lägga en av sina hemmamatcher i Kiruna. För motståndet står förra årets tabelltvåa FC Rosengård. Matchen är ett samarbete mellan Piteå IF DFF och Kiruna FF.

-Kiruna FF är både stolt och glad över att få ett arrangemang av denna dignitet. När två topplag och flertalet världsspelare äntrar Lombia IP i Kiruna, för att spela match i midnattssol, kommer det bli en stor händelse ute i idrotts-Sverige och troligtvis ute i världen. Vad den massmediala bevakningen kommer bli törs vi inte ens tänka på. Det är i särklass det största som hänt Kiruna i idrottssammanhang på många år. Vi kommer givetvis att göra allt för att tillsammans med Piteå IF och våra samarbetspartner, göra detta till en stor idrottsfest där alla Kirunabor kommer få chansen att se toppidrott och ett topp arrangemang, säger Tommy Stridsman, ordf. Kiruna FF.

-FC Rosengård är stolta över att vara delaktiga i detta fantastiska initiativ. FC Rosengård är en samhällsbyggare genom stora sociala projekt och med en damfotboll som varje år mäter sig med de bästa i Champions League. Att i en stad och geografi i stor förändring och utveckling få möjligheten att på något sätt engagera sig känns utmärkt. Många unga tjejer har drömmar om att få bli fotbollsspelare på elitnivå. Vi hoppas vi kan ge dem en del tid med sina förebilder och en upplevelse att minnas säger Håkan Wifvesson, ordförande i FC Rosengård.

Idén till matchen kom från den utflyttade pitebon och PIF-supportern Niklas Myhr, känd som The Social Media Professor, verksam på Chapman University i Kalifornien. -Egentligen är Piteå en för liten stad för att på egen hand ha ett lag i Damallsvenskan och borde likt Luleå Hockey sikta på att försöka bli hela Norrbottens lag. Att nu klubben valt att lägga en sådan högklassig match i Malmfälten, i midnattssol känns klockrent och blir säkert en uppskattad och minnesvärd tillställning.

-Tillsammans vill Kiruna FF, Piteå IF och samarbetspartners stärka idrotten i hela Norrbotten, vilket en fotbollsmatch på elitnivå har stora möjlighet att göra. Matchen har också stor potential att bli ett fönster för frågor som rör jämställd idrott samt förutsättningar för kvinnor inom elitidrotten. Piteå IF och FC Rosengård är två föreningar som tar stort samhällsansvar och som dessutom är väldigt aktiva i att skapa möjligheter för kvinnor inom fotbollen att få göra det dom älskar – med så goda förutsättningar som möjligt. Det faktum att det är ettan och tvåan i damallsvenskan som mötts gör att intresset bör bli stort. Kan vi dessutom göra det under midnattssol gör ju inte matchen mindre spännande, säger Håkan Linneruth, Ordförande Piteå IF DFF.

(källa: svensklag.se/piteaif)

Matchen sänds i Sportkanalen och Damallsvenskan.tv 22.00 16/6.